Tăriceanu: Oficialii UE nu sunt capabili să ofere un element concret referitor la ce a făcut greșit Guvernul

Tăriceanu: Oficialii UE nu sunt capabili să ofere un element concret referitor la ce a făcut greșit Guvernul
Publicat: 03/04/2019, 22:17

„Vreau să vă explic care e poziția mea bazată pe două elemente. Primul oficialii europeni nu sunt în măsură, capabili, să ofere un singur element concret, ce a făcut Guvernul greșit. Ei vorbesc despre niște intenții. Eu nu am văzut proiectul de OUG. Eu știu foarte bine că nu e vorba de a garanta impunitate pentru nimeni, dar e o situație foarte gravă care a fost tranșată de CCR și care a constatat că completurile de 5 judecători au fost constituite ilegal în România. Ca urmare, o serie din cei condamnați au putut fi eliberați pentru că au făcut contestațiile în timp util, alții din păcate stau în continuae și zac în inchisoare”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară la România TV.

Liderul ALDE a precizat că oficialii UE au un dublu standard și dau semne că sunt în campanie electorală, folosind ca temă justiția și statul de drept.

„Indiferent de cine e vorba, că sunt oameni politici sau obișnuiți nu există în justiție ideea de a accepta daune colaterale. Ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru Parlamentul European. Colegii noștri europeni au găsit o temă cu care să se laude să spună uite cum sunt ei vigilenți și acționează. Guvernul nu intervine în funcționarea justiției din România. De la PE vin diverse mesaje și îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune interveniți voi în justiție. E vorba de un dublu standard pe care eu nici nu îl mai înțeleg, dar care probabil are o explicație în ceea ce spuneam mai devreme – campania electorală”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că, în cazul Laurei Codruța Kovesi și a candidaturii acesteia la șefia Parchetului UE, nu pot fi ignorate abuzurile acesteia și faptul că a fost sancționată prin decizii ale CCR.

„Același lucru l-am spus și eu, cât de credibil mai poate fi. Evident că nu poate a unora din PE care vor să ne impună și nouă această alegere. Eu consider că e o jignire față de UE la care țin prea mult ca viitorul procuror general european să fie unul din România care a fost sancționat cel puțin în două rânduri prin decizii clare ale CCR. Asta e o încălcare care dovedește disprețul față de legea supremă a țării. În cazul doamnei Kovesi cred că aceste lucruri nu pot fi neglijate”, a precizat liderul ALDE.

Tăriceanu a conchis că reprezentanții Comisiei Europene au știut despre abuzurile și excesele în justiția din România, iar aceste lucruri s-au întâmplat cu girul acestora.

„Da, am mai multe răspunsuri. Încep să cred că toate abuzurile din România, excesele în justiție, s-au făcut cel puțin cu cunoștința CE, prin MCV și cu girul lor și acest lucru e foarte grav, dar evident că nimeni nu e dispus să recunoaștem așa ceva. Noi discutăm despre corupția financiar, dar nu discutăm despre abuzul de putere care a avut loc în România. Eu cred că CE a închis ochii la aceste abuzuri grave de putere, iar instituțiile au fost confiscate de un grup mic de interese din care făcea parte și doamna Kovesi”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Președintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităților române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror șef european.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis admiterea contestației depuse de Laura Codruța Kovesi și a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secția de anchetă a magistraților în cazul fostei șefe DNA, în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care își exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc și cheamă guvernul să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×